Jak je to s daněmi z podpory

Obecný, zjednodušený průvodce podle stavu předpisů v České republice v roce 2026.

Upozornění: Toto je informativní text, ne daňové poradenství. Za správné zdanění přijaté podpory odpovídá vždy tvůrce. Pokud si nejste jistí, poraďte se s daňovým poradcem.

Nejdřív to nejdůležitější: tvoříte soustavně, nebo jde o jednorázovou pomoc?

Celé zdanění se odvíjí od jedné otázky – proč vám lidé peníze posílají.

Tvoříte soustavně (podcast každý týden, pravidelná videa, newsletter, streamy, ilustrace…) – pak jde daňově o příjem ze samostatné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů. A to i když nemáte živnostenský list (autorská tvorba je tzv. nezávislé povolání), i když chodíte do zaměstnání (pak jde o vedlejší činnost) a i když fanoušci za podporu nic konkrétního nedostávají.

Jde o jednorázovou pomoc v nouzi (vyhořel vám byt, vážný úraz, drahá rehabilitace) – pak nepodnikáte, přijímáte dary podle § 10 (ostatní příjmy). Ty jsou od daně osvobozené do 50 000 Kč od jednoho dárce za kalendářní rok. Jako OSVČ se nikam nehlásíte a z darů se neplatí sociální ani zdravotní pojištění.

Jednorázová pomoc v nouzi (dary podle § 10)

Limit 50 000 Kč se neposuzuje z celkové vybrané částky, ale zvlášť u každého jednotlivého dárce. (Pozor: do konce roku 2023 byl limit 15 000 Kč, od roku 2024 platí 50 000 Kč.)

Příklad – Franta a vyhořelý byt: Frantovi vyhoří byt a 100 cizích lidí mu pošle po 1 000 Kč. Celkem vybere 100 000 Kč. Protože mu ale žádný jednotlivý dárce neposlal za rok víc než 50 000 Kč, jsou všechny dary od daně osvobozené. Franta nepodává kvůli nim daňové přiznání a nikam se nehlásí.

Příklad – když jeden dárce limit překročí: Kdyby Frantovi jeden konkrétní cizí člověk poslal za rok 60 000 Kč, daní Franta celých 60 000 Kč od tohoto dárce (ne jen část nad limit). Uvede je v daňovém přiznání jako ostatní příjem podle § 10. Drobných darů od ostatních lidí se to netýká, ty zůstávají osvobozené.

Dary od blízkých příbuzných (rodiče, děti, sourozenci, manžel/manželka apod.) jsou osvobozené bez ohledu na výši. Limit 50 000 Kč se týká darů od „cizích“ lidí – tedy typicky fanoušků a anonymních podporovatelů.

Soustavná tvorba = příjem z podnikání (§ 7)

Pokud vybíráte podporu na svou pravidelnou tvorbu, jde o samostatnou výdělečnou činnost. Prakticky to znamená:

  1. Ohlásíte zahájení činnosti – zdravotní pojišťovně do 8 dnů a okresní správě sociálního zabezpečení do 15 dnů od zahájení. Na finančním úřadě se od 1. 1. 2024 už neregistruje – tato povinnost byla zrušena. Prakticky: ohlaste se nejpozději ve chvíli, kdy začnete podporu soustavně přijímat. Nečeká se, až vyděláte 20 tisíc – hranice 20 000 Kč nespouští povinnost stát se OSVČ, ale povinnost zaměstnance podat daňové přiznání.
  2. Živnostenský list na samotnou tvorbu nepotřebujete – podcast, videa, hudba, psaní či ilustrace jsou autorská činnost / nezávislé povolání.
  3. Příjmy z podpory patří do daňového přiznání mezi příjmy ze samostatné činnosti. Můžete proti nim uplatnit výdaje – skutečné (mikrofon, střih, hosting, poplatky platformy a Stripe), nebo výdajový paušál (u autorské tvorby a nezávislých povolání typicky 40 %, u živností typicky 60 %).
  4. Při zaměstnání jde o vedlejší činnost – zdravotní pojištění platíte jen ze skutečného zisku (žádné minimální zálohy) a sociální pojištění až tehdy, když zisk z tvorby za rok 2026 přesáhne rozhodnou částku 117 521 Kč. Vedlejší činnost platí obdobně při studiu, na rodičovské nebo v důchodu.

Tři konkrétní situace

1. Jsem zaměstnanec

Jednorázová pomoc: dary podle § 10 – do 50 000 Kč od jednoho dárce osvobozené, nikam se nehlásíte, přiznání kvůli nim nepodáváte.

Soustavná tvorba: stáváte se OSVČ na vedlejší činnost (ohlášení pojišťovně a ČSSZ). Daňové přiznání podáváte, jen pokud vaše roční příjmy mimo zaměstnání (tvorba, nájem, investice…) přesáhnou 20 000 Kč. Pozor – počítají se příjmy, ne zisk.

Příklad: Petr chodí do práce a natáčí podcast. Za rok vybere 12 000 Kč a jiné příjmy mimo zaměstnání nemá – přiznání nepodává, daně mu vyřeší zaměstnavatel v ročním zúčtování. Kdyby vybral 25 000 Kč, přiznání už podat musí a podporu uvede jako příjem podle § 7.

Hranice 20 000 Kč rozhoduje jen o daňovém přiznání – přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ podává OSVČ (i vedlejší) každý rok bez ohledu na ni.

2. Jsem OSVČ a podávám daňové přiznání

Podpora související s vaší tvorbou (podcast, videa, newsletter…) se přičítá k ostatním příjmům z podnikání podle § 7 – i když fanoušek nic konkrétního nedostal. Proti příjmům uplatníte výdaje, skutečné nebo paušální.

Příklad: Lucie je OSVČ, fakturuje za tvorbu obsahu a k tomu vybere za rok 80 000 Kč na svůj podcast. Těchto 80 000 Kč přičte v přiznání k příjmům z podnikání; při 40% výdajovém paušálu z podpory zdaní jen 48 000 Kč.

Jednorázová sbírka, která s podnikáním nesouvisí (třeba pomoc při vážné nemoci), se posuzuje jako dary podle § 10 s limitem 50 000 Kč od jednoho dárce – stejně jako u kohokoli jiného.

3. Jsem OSVČ v paušální dani

Podpora na vaši tvorbu je příjem z podnikání. Nepatří do limitu 50 000 Kč pro „ostatní příjmy“, ale počítá se do podnikatelských příjmů – tedy do limitu 2 000 000 Kč a do hranic vašeho pásma paušální daně.

Příklad: Tomáš je grafik v paušální dani, vyfakturuje 900 000 Kč a na podporách vybere 150 000 Kč. Celkové příjmy z podnikání má 1 050 000 Kč – do svého pásma se vejde, nic dalšího neřeší a přiznání nepodává.

Skutečný soukromý dar (od babičky, jednorázová pomoc při nemoci), který je od daně osvobozený, se do limitu 50 000 Kč pro ostatní příjmy nepočítá a paušální režim neohrožuje. Do limitu se počítají jen zdanitelné ostatní příjmy – např. dar od cizího člověka nad 50 000 Kč; jeho přijetí by znamenalo povinnost podat za daný rok daňové přiznání (v paušálním režimu ale zůstáváte).

Limity roku 2026 v kostce

  • Osvobození daru od jednoho dárce: 50 000 Kč/rok (jednorázové dary mimo podnikání, § 10)
  • Jiné příjmy zaměstnance bez povinnosti podat přiznání: 20 000 Kč/rok (§ 7–10)
  • Obecná hranice ročních příjmů pro podání přiznání: 50 000 Kč/rok (lidé bez příjmů ze zaměstnání)
  • Zdanitelné ostatní příjmy u paušální daně: 50 000 Kč/rok (§ 8–10)
  • Zisk z vedlejší činnosti bez sociálního pojištění: 117 521 Kč/rok
  • Sazba daně: 15 %, resp. 23 % ze základu nad 1 762 812 Kč (36násobek průměrné mzdy 2026)

Časté otázky

Potřebuji živnostenský list? Na samotnou autorskou tvorbu ne – jde o nezávislé povolání. Ohlášení zdravotní pojišťovně a ČSSZ se vás při soustavné tvorbě týká i tak.

Na účet mi přišla podpora po odečtení poplatků. Co je můj příjem? Vaším příjmem je celá částka, kterou podporovatel poslal. Servisní poplatek platformy i poplatek Stripe jsou daňově uznatelným výdajem (má význam při skutečných výdajích; u výdajového paušálu a paušální daně se výdaje zvlášť neuplatňují).

Musím řešit DPH? Dobrovolná podpora bez protiplnění zpravidla není úplatou za zboží či službu, takže sama o sobě DPH nepodléhá a nepočítá se do obratu. Pokud jste plátce DPH nebo si nejste jistí, ověřte si svou situaci s poradcem.

Kdy se mám ohlásit jako OSVČ? Jakmile začnete soustavně tvořit s cílem mít z toho příjem. Zdravotní pojišťovně do 8 dnů, ČSSZ do 15 dnů; finančnímu úřadu se od roku 2024 nic neohlašuje.

Chcete vlastní stránku podpory?

Začít jako tvůrce